måndag 26 april 2010

凤凰单枞 Feng Huang Dancong Red Oolong


Dancong är känd för sin förmåga att emitera smak och dofter av olika blommor och frukter. Namnet dancong 单枞 beskriver te plantans unika form som stam, istället av som en vanlig tebuske. Feng Huang Dan Cong kommer från en gammal planta på över 1000 års gammal vid mosstäckta terrasser på bergen i Kinas sydra kust vid Guangdong provinsen, där klimatet är fuktigt och varmt.

Utseende i färsk form: långa morkbruna teblad med tjocka stjälkar, som är typiskt av oolong teer.

Utseende i bryggd form: morkbruna teblad i lagom stor bitar och stjälkar, där grön färg utvecklas i mitten vid bryggningen.

Doft i färsk form: fruktigt.

Brygg temperatur: 90 - 93 grader


Allmänt omdöme: En vacker färg av mörk brun till lila röd slår ut vid bryggningar som blir mera intensivt vid andra och tredje tillsatserna. I skillnad från andra teer som brukar smaka olika i varje bryggning, står Feng Huang Dan Cong i alla brygg tillfälle nästan neutral i smak och doft med bara en väldigt mild under ton av frukt och den kinesiska saltade plommon som efter doft i munnen, annars som sagt av Dan Congs förmåga att emitera aromer av bland annat olika blommor och frukter, det gör även det med maten man äter med.

Tydligare sagt, det här teet blommar mest till en underbar smak när du äter något till det. Och hur det smakar, just precis, beror på vad du har valt att äta med det. Utgående ifrån denna speciella förmåga av Dan Cong att anpassa sig till matens smak, kan vi i princip föreslå alla möjliga mat till det.



För mer tips och grundkunskap annars om hur man matchar te med mat, läs boken Te: från Sencha till Lapsang, av Petter Bjerke, en av de första om inte den första nordiska teboken som har lagt stor vikt på hur man skall förstå på hur teer förhåller sig med mat. Precis som man gör med vin i Europa, så lär man handska med te i teländerna som till ex Taiwan, där man kan även hitta den kända taiwanesiska temästaren Teaparker och lära sig mera djupare tekunskaper som till exempel att förstå te i förhållande med maten.
-

Foto: En Kopp Zen Tehus