fredag 30 juli 2010

太平猴魁 Taiping Hou Kui

太平猴魁 Tai Ping Hou Kui vilket betyder ( 太平 Tai Ping ) fredfull ( 猴魁 Hou Kui ) Apa Kung eller Apa Chef, kommer mest från Anhui. Teet har börjat produceras sedan i början av 1900 talet runt en liten by som heter 猴坑 Hou Keng i Kina. De bästa sorter av detta te produceras i Houkeng, Hougang and Yanjiachun, resten som kommer ifrån andra orter kan ha sämre kvalitet och kostar mindre. Vid China Tea exhibition 2004 har Tai Ping Hou Kui vunnit priset King of Tea, och är en av Kina mest eftersökt te.

Utseende i blad form: Den identifieras som två knivar och en pol, alltså två långa blad som sitter ihop på en enorm vit håriga outslagen blomma. De som har hanterats i ugnen brukar utvecklar en djupare grön färg på sig med koppar röd färg under. De med finaste långa blad brukar komma ifrån Anhui.

Utseende i brygg form: te blad blir ljusare oliv grön i färgen, blir mjukare vid kanterna och rundare än annars spetsigare när de är torra.

Doft i blad form: Doftar citron och gräss.

Brygg Temp: 85 grader.

Smakupplevelser kan vara följande:

Brygg 1:

Doft: Påminnar om landet eller fältet och söt citron.

Färg: Färgen är väldigt ljus gul.

Smak: En väldigt behagligt smak som är rätt skarp men ändå öm, och ger en undersmak av citron och bär. Varje kopp, fast av samma bryggning, ger en sötare eftersmak jämfört med föregående kopp.

Brygg 2:

Doft: Doften är samma som första bryggningen fast starkare.

Färg: En starkare ljus gul jämfört med första bryggningen.

Smak: Citron smaken blir starkare, och en mild smak av mint förekommer efter en stund som efter smak.

Brygg 3:

Doft: Doften blir svagare.

Färg: Färg blir också svargare vid tredje bryggningen.

Smak: Smaken däremot blir sötare och du får fortfarande uppleva en betydligt stark eftersmak av pepparmint.

Allmänt: Ett väldigt gott te till bland annat sommar värme som ger en väldigt uppfriskande smak och känsla. Ett te att rekommendera även till nybörjare, men det är också ett te med mycket ovanlig och förfinnad smak för att vara spännande även för långvariga te drickare.

Gott även till (egenskapligt) varma mat, men mest till kallare mat som fisk, då på grund av de långa håriga outslagna blommorna av teet, som kan redan retas med tungen mycket, kan den här teet faktiskt klassificeras mer som varmare te, något närmare åt oolong, vilket egenskapligen är varmare som te, än vitt te som är då kallare. Det är därför inte heller den här teet passar skaldjur riktigt på grund av risk att de kan smak och egenskapligen konkurerar varandra mycket, eftersom i motsats från fisk motsvarar skaldjur som varm mat på det här kinesiska sättet att klassificera mat.

Hoppas ni får mycket glädje av det här teet!

-

Foto: En Kopp Zen Tehus